Bij renovatie en nieuwbouw is het belangrijk om voordat de gietvloer wordt aangebracht, de ondervloer vlak en schoon op te leveren. Indien noodzakelijk, kunt u uw gietvloerleverancier ook opdracht geven om dit voor u te doen. Zo vermijdt u bij de start van het project al mogelijke problemen en conflicten. En zo vergewist de uitvoerder zich ervan dat aan alle noodzakelijke condities en voorwaarden voor het aanleggen van uw gietvloer tegemoet zijn gekomen. Het is vooral belangrijk om voor de uitvoering te kijken op welke ondergrond de gietvloer wordt gelegd.
Voor diverse vloeren willen wij dan ook de volgende tips voor het prepareren van gietvloer ondergronden aan u meegeven:
- Een vlakke zandcement dekvloer moet volledig gedroogd en uitgehard zijn. De droogtermijn is afhankelijk van de dikte van de vloer en de droogtemperatuur. Bij een gemiddelde temperatuur van circa 15 graden droogt een zandcement dekvloer van 5 centimeter in circa 5 weken. Zaken waar u bij de voortgang van het project dus rekening mee moet houden.
- Houten ondervloeren die met fermacell- of MDF-platen zijn afgewerkt moeten geheel vlak worden opgeleverd alvorens men kan beginnen met het aanbrengen van een gietvloer. Zo nodig worden alle naden eerst goed gedicht en wordt een extra scheurnivellerende of vlakke bovenlaag aangebracht.
- Een tegelvloer zal eerst geheel geëgaliseerd moeten worden, losliggende tegels moeten worden verwijderd waarna voegen worden uitgevuld. De vloer zal eerst goed geschuurd moeten worden om goede hechting tussen onderlaag en gietvloer mogelijk te maken. Soms wordt er een extra dikke egalisatielaag aangebracht bij tegelvloeren die ongelijk liggen of waar grotere oneffenheden gecompenseerd moeten worden.
- Anhydriet gebonden dekvloeren moeten goed gedroogd zijn en het vochtpercentage moet van dien aard zijn dat men zeker weet dat de vloer compleet is uitgehard. Soms moet een primer twee maal worden toegepast, omdat de eerste laag gelijk wordt opgezogen door het gips. De anhydriet ondervloer wordt eerst goed geschuurd om de bovenlaag op te ruwen.
Het op de juiste wijze voorbehandelen van de ondergrond is cruciaal
Een foutje is zo gemaakt, zeker als uw vloerleverancier niet zeker weet welk type ondergrond er ligt. Diverse typen gietvloeren hechten het best op specifieke primers. Zorg er dus voor dat uw vloerleverancier de juiste expertise meebrengt om te bekijken welke ondervloer u heeft en welke primer en gietvloer daar precies bij past. Een zorgvuldige analyse van de ondergrond en kennis over hechtingseigenschappen is voor de uiteindelijke kwaliteit van uw gietvloer van groot belang.